Hall Zero – Fira de Barcelona

Location L’Hospitalet de Llobregat (Spain)
Client Fira 2000 S.A.
Area 135.400 m²
Year 2021-2027
Status Under Construction
Typology Facilities, Offices, Exhibition Spaces, Congress Centres
Collaborator Toyo Ito & Associates Architects
Visuals b720
Team Fermín Vázquez, Peco Mulet, Igor Russo, Eduardo Varas, Sofía García, Néstor Araya, Daniel Finkelstein, Magdalena Ostornol, Aleix González, Eduard Palao, Iban Fúrquez, Carlos Maristany

Extension of the Gran Via Exhibition Venue of Fira de Barcelona

The greatest challenge of a project of this calibre is to bring together a wide range of uses and functions in a building whose appearance is coherent and unitary, as well as integrated into the immediate urban context. In the case of the new Hall Zero of Fira de Barcelona, the transition from the glazed volume of the foyer/tower to the opaque body of the pavilion is made through the extension of horizontal unifying elements and the deployment of an envelope formed by diaphanous materials for solar protection and ventilation. Both the metallic finishes of the sunscreens and the concrete panelling are references to the industrial environment of the area, while the large overhang of the roof emphasizes the pavilion’s openness towards the city.

The large glazed surface of the northeast façade replicates the transparency of the existing foyer and emphasizes the connection between the two main access points to the fairgrounds, together with the raised walkway that crosses the Joan Carlos I avenue. The voluptuous forms of the main atrium – broken capitals and organic cut-outs in the floor slabs – are transformed into rational and utilitarian architecture in the pavilion building, giving rise to a regular structural grid, indispensable for shaping and covering the two large superimposed exhibition halls. The combined size of these two spaces is sufficient to cover an entire city block in the Eixample district of Barcelona.

Above the entrance building is a large vegetated square separated into two terraces, accessible from both the upper level of the pavilion and the lower level of the tower. In addition, continuous planters on the slabs of the towers and the sides of the pavilion soften the exterior aspect of the building, while bringing the green spaces closer to the workers.

Sustainability is omnipresent in this LEED-certified building. From photovoltaic panels and rooftop wind turbines to geothermal energy wells and rainwater and greywater harvesting and treatment, design decisions have always been made to make the building more efficient and reduce its environmental impact.