Avalos Sustainable Resort

Location La Gomera (Spain)
Client Private
Area 10.376 m²
Year 2016
Status Competition
Typology Hotels
Visuals b720

Two solutions for two physiognomies
The differential physiognomic character (geology, orography, vegetation) between the areas that make up the plots  (the terraces and the palm grove), is the first decisive factor for the location of the proposal. While the terraces are mainly used for living spaces, the palm grove area is ideal for the location of common spaces and garden areas, in continuity with the beach.

The architectural vocabulary follows this guideline: the orographic part refers to the human transformation of inhabited rocky terraces as a traditional measure to stop erosion and enhance the possibility of cultivation, reducing the visual impact of the built volume by adjusting to the slope of the hillside and incorporating roof gardens in continuity with the mountain. The lower part, flatter and protected, is characterized as a green oasis, integrating the pools between the existing palm grove and proposing the main building as a transparent transition between the resort access and the beach.

A central promenade unifies the proposal, winding along the meeting point between the palm grove and the base of the terraces, becoming the backbone for maintenance and circulation. This promenade connects the funiculars that ascend to the blocks of rooms while linking the hotel access with the beach and the beach club, a privileged place to enjoy the sunset with Teide in the background.