b720 inaugurates Polaris North Building, office building in Madrid

Under the name of Polaris North Building and designed before the pandemic, it responds to many questions that the experience of these months is demanding of the office of the future.

The design objectives have been to minimise environmental impact and to create a high quality, healthy and flexible working environment, full of light, open spaces and greenery. The building is presented as a large, singular piece: a slender, abstract latticework rests on what, by contrast, looks like a monumental concrete table more than 12 metres high. A transitional slab is supported by a small number of thick columns. This striking structure allows for maximum elevation of the new building and preserves part of the existing structure of the old Yellow Pages building.

The function of the delicate framework that stands on this pedestal is manifold: to support, protect and give character to five floors of offices, each with a floor area of more than 2,800 m2. The envelope, which is also the load-bearing structure of the building, frees the floors from pillars and gives them complete flexibility. Its external ribs adopt four different angles depending on the orientation of each façade to minimise thermal gains from radiation, thus passively optimising the building’s energy performance. This light-appearing framework is incorporated into or set back from the building envelope to allow it to be colonised by climbing plants that will contribute to the formation of a healthy, vegetated working environment.

The superstructure on which the bulk of the complex is erected generates, in addition to a recognisable scale and its own recognisable and distinctive scale, a large open volume. In it, a sequence of loggias of large spans, articulated by a The superstructure on which the bulk of the complex is built generates, in addition to a recognisable scale of its own, a large open volume. All of this is surrounded by profuse and carefully arranged vegetation.
In the centre of this open volume, the visitor, after crossing the perimeter colonnade, is welcomed by a luminous vestibule presided over by a sculpture by Pablo Siquier.