Competition


Housing Building in A Coruña

Site
A Coruña (Spain)
Client
AVINTIA
Gross Area
2.939 m²
Date
2017
Status
Competition

PHOtos

The new architectural intervention is inserted in a wide range of urban operations that aim to recover and give continuity to the urban fabric at the city gate, revitalizing it and joining it to the university campus.
The current planning defines very clearly the gauge in which the proposal must be inserted, made from the volume of the architectural proposal that b720 Architects made in 2012.
It has been considered opportune in turn to develop an even more contained alternative to demonstrate the capacity for rationalization and formal flexibility of the scheme in case the property wishes to simplify some of the proposed technical solutions.
The architectural proposal presented, called OPTION C, preserves more clearly the concepts that governed the previous project. It is a proposal that in any case provides a rationalization in terms of constructive solutions with respect to the 2012 proposal, optimizing construction and maintenance costs and guaranteeing medium-high quality levels. It is characterized by betting on horizontality and dynamism, generating horizontal bands on facades that follow a similar criterion in terms of the aspect it want to achieve, that is, you bet on both proposals for a stone base that provides firmness and consistency, that while to more height, you lose that opacity and you gain lightness and transparency. In this second option is achieved by generating wider horizontal stone planes in the lower floors of the tower making a gradient being narrower the planes of the upper floors, thereby gaining more glazed surface.
The other alternative, called OPCION B, is a more formally contained proposal, giving rise to straight planes in the facade. This proposal provides constructive functional solutions and low maintenance that guarantee medium-high quality levels, provides the use of materials and construction techniques that are governed by the principles of ease of construction and innovation. This façade provides visual order, generating a degradation in terms of surface glazed holes, being the glass surface of each floor higher as we go up in height, which makes the basement of the tower can be read as firm and more robust, while as we go reaching the higher plants you gain in lightness and greater transparency. This option provides more simplicity in terms of ease in construction systems and is governed by visual and aesthetic.
Both options have almost identical interior distributions, varying only the composition of facades and on the ground floor. They develop the same housing distribution, since the perimeter where they are implanted is the same. The outer global perimeter is the one that presents a variation, this being greater in option B, but never without leaving the stipulated normative gauge, appearing perfect spaces to be able to even place vegetation in them.

Drawings