This project strives for the creation of a public plaza which emerges from the organization of the new building wings (temporary exhibitions, auditorium, and library) and the southeast façade of the existing museum. Additionally, the project responds to a strategy of clear division of spaces and functions that are unified under a grand roof plane that gathers the various buildings together around the plaza.
The urban space is emphasized by a pattern of “in-between” spaces that invite pedestrians to explore the sidewalks and streets which spill into the plaza. This interstitial plaza produces a dialogue between the existing and new buildings: the massive, rectangular Sabatini, and the light, dematerialized new wings. Here, the prismatic glass volumes with their varying roof profiles abstract the boundaries of the plaza. However, the floating roof plane above counteracts this ambiguity by boldly defining the limits of the museum area and its relation to the city.