Housing Rambla Catalunya

Site
Barcelona (Spain)
Client
Gran Vilamarí, SA
Gross Area
3.177 m²
Date
1998
Status
Built

PHOtos

The apartments on Rambla de Catalunya are the result of the conversion of a 1969 office block into a housing property for users with high purchasing power. The project essentially acts on two premises: the insertion of the right proportion of courtyards without penalising access to the apartments, and the maintenance of the total width. All this with a new facade on Rambla de Catalunya, a particularly sensitive enclave in Barcelona.
The street facade is transformed into a fully glazed enclosure from floor to ceiling, which maximises the amount of natural lighting and invites users to enjoy the views of this lively avenue. The window frames in matt green, like the traditional balconies in Barcelona’s Eixample district, are sheltered behind a second outer layer of adjustable horizontal louvre windows, another familiar solution borrowed from local tradition. Their movement permits optimised sunlight control while at the same time providing intimacy and generating variations and life on the plane of the facade.
The building is inserted between two dissimilar buildings with little referential potential. The impossibility of generating an articulated relationship with the neighbouring frontages nudges the wall towards a sense of neutrality and rigour. Its modulation is strict, with a renunciation of form that includes the elimination of the lines between each floor. The shutter panels multiply to modulate the facade in a condensation of the local housing references, an act of mindfulness and respect for the heritage received from the exemplary lessons of Barcelona’s masters of Modernism.

Drawings