Paseo del Óvalo

Site
Teruel (Spain)
Client
Diputación General de Aragón
Gross Area
10.048 m²
Date
2003
Status
Built
Collaborator
David Chipperfield Architects

PHOtos

This project develops part of the winning proposal in an international competition for the transformation of Teruel’s frontage and improved access to its historic centre. A mechanical element is installed for this purpose, which complements the neo-Mudejar staircase built in the early 20th century.
The operation includes the renewal of the Plaza de la Estación square and its connection to the historic district, and an overhaul of Paseo del Óvalo to enhance its role as a lookout and dignify the environs of the monumental staircase. Plaza de la Estación is a low-level paved area that runs up to the base of the monument, extolling its value. A new rug-like white stone path is laid on the square. This gently sloping pathway leads visitors to a cavity at the base of the city wall, a flared void that creates tension at this entrance point, ending in a natural light well. At the top of the staircase, the volume generated for the new entrance has a minimal visual impact and avoids competing with the staircase.
The intense use of stone paving in the operation on Paseo del Óvalo is aimed at restoring the quality of this space as a ‘sitting room’ for the city, highlighting its architectural values and ultimately encouraging its use by pedestrians.

Drawings