The La Estación building contains a functional program of 78 VPA homes in the Basque Mayacina sector, in the town of Mieres (Asturias). The project consists of a low level level with 85 parking spaces and an under floor level urbanized from which access to all of the portals. The housing units are organized functionally into two blocks of the same height articulated in the corner by a separation of six meters. This morphological difference is reflected in the typological treatment of clusters. The smaller volume is slightly curved by copying the official alignment of the plot. The levels of ground floor and high are communicated through a series of ladder and elevator cores that give access to four dwellings per floor.
The façade recognizes in its aesthetic dimension the industrial and productive traditions of the environment through the tone of the surface finish. It has been designed and executed in an irregular piece of the outer composite panels in order to minimize the modular aspects and try to evoke a tense and once organic surface.
The technological solution adopted for the ventilated facade is in its origin in a deep analysis of the climate and in the required conditions of interior comfort. Also, the comparative studies of the bioclimatic performance levels between a façade conventional and the proposed solution, that the adopted solution is the most suitable for the winter season as for the summer, since this typology saves the overall energy expenditure of the building.
The ventilated façade consists of a composite surface finish, an outer air chamber, a half-foot wall of ceramic brick, an inner air chamber, and finally a large-format ceramic block finished with gypsum plaster.