Competition


Manchester Crown Square

Site
Manchester (United Kingdom)
Client
Allied London
Total Area
1.290 m²
Date
2016
Status
Competition

PHOtos

In the heart of the Spinningfields business district, our proposal is based on providing a high, green roof, working as a lung, bringing freshness and beauty for the users and passersby at day time; and a sky to support for visual digital art at night.
The proposal offers a new form of perceiving the space that extends under a canopy. This natural shelter -protected from rain but sufficiently high to allow sun radiation- defines the main image of the space, a landscaping ceiling that leaves the entire floorplan of the plaza free for its ocupation with total flexibility for different events.
The existing square quiosks are arranged along the perimeter of the plaza leaving a central space for the Oast House to extend enlarging its exterior seating area.
We propose a SKYSCAPE strategy. The green, flowery canopy changes it’s image along the seasons, providing dinamism and bringing life to the space underneath
Furniture that interact with users, may be used as a container of personal belongings or adapt to multiple functions.

Drawings