Lycée français

Site
Barcelona (España)
Client
Lycée français de Barcelona
Gross Area
3.038 m2
Date
Under construction
Status
Under construction

Fotos

The proposal proposes to create a new building, efficient, representative and functional, and maintains one of the current (the building that is in better state of conservation), to create a set that proposes to dialogue between the historical school and the new school.
It presents a completely new construction that dialogues with the old one, showing its shorter side to the street and maintaining approximately the same height as the existing building.
It proposes the creation of a semi-basement level in the northeast corner of the plot, underneath the new building, which takes advantage of the existing gap between the yard and the street, to create direct access, partly covered, and an external waiting buffer for parents and children, giving access, inwardly, to the new building and, outside, to the central courtyard by means of a staircase and ramp.
This widening of the street is also done service access. The current ramp is maintained, located on the southeast side, thus being reasonable to concentrate all the current accesses in only two, improving the control level and the waiting areas of each one. As the accesses are more separated than at present, the zone of desencar is extended.
The current layout of a large central courtyard and perimeter spaces, located at the same level or at the lower level (access and terrace space adjacent to the dining room), with permeable or vegetable pavements following the same discourse of dialogue and rapprochement between the building historic and the new, all of which are integrated into the center’s activity. The project respects, as far as possible, the existing tree species, bringing the dialogue between the historical and the future also to the landscaping of its outer spaces.
The proposal places all classrooms in the new building, leaving in the existing building common uses such as the media library, music room and administration areas.
The fact of transferring the aulario to the new building, whose formal simplicity facilitates the execution and creates spaces of greater flexibility, allows that all the lines (SS, MS and BS) are located in an independent level each one. The smaller floor area required to provide the upper-level program allows the upper floors to be rearranged, giving rise to a patio-terrace, thus creating another outdoor space usable on another level.
It establishes a visual, emotional and programmatic relationship between both buildings, becoming physical through a porch of light construction that allows communication between covered and the space under which to shelter in case of rain.
The facade resolution must be developed in later phases of the design, it will be respectful with the environment at the same time as the exemplary and efficient in its environmental, thermal and durability behavior and attractive in its image.
The formal resolution of the building evokes by rounding its corners to the present building, establishing a formal relationship without necessarily being subordinated to a historicist imitation.
Horizontal strips that provide continuity throughout their perimeter, some of them opaque and others transparent with areas of sun protection, are intended to provide certain lightness in the face of the heaviness of the current stone wall architecture. These strips will be solved with durable and efficient materials such as aluminum or dry industrialized enclosures, being their final choice of parameters such as available cost and studies in greater depth of their technical convenience.

Drawings

VIDEO

Lycee Francais Barcelone