Germina Badalona

Site
Barcelona (España)
Client
Fundación Germina
Gross Area
726 m²
Date
Under construction
Status
Under construction

PHOtos

The project is located in Badalona, in the neighborhood called Lloreda, it’s built up by three different directions, using two existing office floors (Office 1, Office 2) and a completely new building on the plot between them.
In the new construction’s program the functions are organized in order from the more boisterous public spaces towards the more private and silent ones. This kind of stackings require 2-2 stories, resulting access to the leisure and meeting places on the ground floor and the mezzanine; study halls on the 1st and 2nd floors; and offices on the 3rd and 4th.
These stackings are presented by three 2-levels-big boxes, creating three empty spaces in every zone (one per each box). This appearance of interior view helps to enrich and recognize the spaces, meanwhile celebrating the sensation of decompression.
The propose of this system is to work as a spine for the overall operation. The stacking of small serving spaces is combined into a large “furniture” that gives unity to the whole institution. The serving spaces are shown like unoccupied spaces, they are big, flexible, and empty. This furniture is supposed to contain all the small storage rooms of daily use, additionally with foldable desks, office cabinets for printers and archives, but also smaller rooms, toilets and storages.
The façade of the new building is composed by opaque stone-like surfaces minimizing thermal losses and glazed hollows which let daylight reach the inside without the possibility of overheating, achieving an efficient environmental performance. The façade elements on the two existing offices are modified to the same family as on the new construction’s, providing unity to the whole project.
The intended use of different spaces is necessary for developing the tasks of a non-profit organization like Fundación Germina, which offers support and accompaniment to vulnerable children, teenagers and families to improve the quality of their life, promoting their role and importance in this process.
The functional program and so the spaces for children are divided to three sub-zones according to their age, reflecting the similar division of the connecting social work.
It has been decided to set the minor age group (IOC) to the floor of Office 2, creating an interior extension to the outdoor square, working as a leisure place also in the inside, on the ground that these children group has the biggest demand for outdoor activities. The other age groups are gradually arranged in the leftover spaces of the ground floor, as the age increases, the room EJ (Espai Jove, “Space for Youngs”) occupies the bottom of future new building, while the GR (Gran Recorregut, “The Grand Tour”) uses the rooms of Office 1. The offices for the foundation staff are located in the higher levels, providing greater autonomy for them.
This way you gain privacy as you gain in age and the most direct relationships occur with those of greater closeness in age.

Drawings