Ernest Lluch Hospital

Site
Cerdanyola (España)
Client
Servei Català de la Salut / GISA
Gross Area
65.562,60 m² + 42.525 m² urbanización
Date
2010
Status
Project

PHOtos

The new Ernest Lluch Hospital is conceived as a horizontal building with a rectangularly shaped plan divided into five floors and a basement. The building is composed a two-floors base with a sequence of patios on top of which lay the hospitalization units. It´s geometrical design is adapted to face the sun and provide magnificent views to the mountain range (Sierra de Collserola). Natural lighting permeates the entire hospital thanks to the presence of the four patios.
Some of the areas dedicated to outpatients are located in the basement and oriented northward to face the park of Can Massot. It is in this northern façade that the main access to the hospital is located. The service and support areas are located in the basement as well, while the ground and first floor are dedicated to diagnosis and outpatient use. Finally, the proposal incorporates two specific areas anticipating future extensions: an underground garage with exclusive use for the sanitary personnel, and at the east side of the parcel there is the area reserved for future growth of outpatient and hospitalization uses.

Drawings