The Ibermutuamur Integral Service Centre in Oviedo is inserted as an efficient, compact, modulated and consistent health facility. It is designed as a hinge element between the new road grid on the Prado de la Vega housing estate and the green landscaped area alongside the Ruta de la Plata motorway.
The three-storey volume —basement and two above-grade levels— is positioned in the southern part of the lot to ensure its topographical integration, maximised use of natural light and the best visuals to the front and the park. The building is designed with a compact horizontal typology, an optimum ratio between useable and total built areas, and a flexible distribution that can be adapted to future changes of use. The layout frees up the largest possible area for outdoor gardens and facilitates a legible circulation arrangement for users. The brief is implemented faithfully on three levels interconnected by a central courtyard. Rational, efficient non-arbitrary operation prevails in a way that rises to the stringent technical demands of the medical facilities.
The main facade forms a broad, clear frontage in glass, white concrete and wood, a sober, representative solution that responds to views from the street. The rest of the walls, in direct relation to the garden that surrounds the building, are resolved with a more contained, smaller-scale composition, seeking a neat urban quality that extends to the park and the interior of the site. The use of precast GRC panels and a limited proportion of fenestration results in an efficient, adaptable envelope that is appropriate for a building whose aim is to provide medical services to human beings in a precise, responsible way.