Bank of Spain in Barcelona

Site
Barcelona (España)
Client
Banco de España
Gross Area
25.145 m²
Date
2016
Status
Project
Collaborator
Aguirre Newman y IPB Consulting

PHOtos

The Bank of Spain in Barcelona, designed by architect Juan de Zavala, is one of the first large concrete structures in the city.
The purpose of the project is to remodel the floors of the building’s branch to adapt them to the Bank’s needs and to current regulations.
The use of the branch will only be up to the first floor, with the rest of the uses being maintained as they are at present.
The organizational concept developed in this remodeling project is based on a reorganization of spaces that shows clear organizational and functional approaches. It has been based on the process of optimum development of the administrative activities carried out in the bank branch, complying with the following requirements
– Design factors: The spaces have been designed taking into account the activities to be carried out on each floor, merging the functional and aesthetic aspects.
– Differentiation of circulation: The circulation flows are clearly differentiated according to the different activities that are developed so that there are no interferences, both for use and for security issues.
– Access differentiation: The main access to the branch is located in the central bevel. A new access to the branch is planned for people with disabilities in Plaza Cataluña street.
– Sequential location of the vertical communications: They facilitate both evacuation and fluid circulation between the different floors of the branch.